در دوران بارداری منتظر زایمان هستید، اما بهتر است بدانید بعد از زایمان بنا به دلایلی دچار ضعف و خستگی شدید می شوید که در ادامه علت آن بررسی می شود .
شدت و میزان خستگی بعد از زایمان در خانم های مختلف بر اساس عوامل متعددی از جمله طول مدت زایمان و عوارض آن، درد، حمایت های خانوادگی و اجتماعی و بی خوابی های مکرر متفاوت است.بعد از زایمان، روده ها هنوز به حالت طبیعی و نرمال برنگشته اند و عضلات شکمی همچنان ضعیف و شل است . این عوامل منجر به بروز یبوست می شود.
با این که این نوع خستگی غیرقابل اجتناب است اما می توان با در پیش گرفتن توصیه هایی، از شدت آن کم کرد. به این منظور لازم است از هر فرصتی برای خوابیدن و استراحت استفاده کنید. وظایف مادری و همسری را اولویت بندی کنید و دنبال این نباشید که تمام کارهای منزل را یک جا انجام دهید.
هفته های نخست را به مراقبت بیشتر از نوزاد و خود اختصاص دهید تا مهمان پذیرفتن و کارهای جانبی. در طول روز، چرت های کوتاه داشته باشید.از همسر و اطرافیانتان کمک بگیرید و سعی نکنید همه کارها را یک تنه انجام دهید. نوزاد را در پایان عصر حمام کنید تا خواب راحتی داشته باشد و شما نیز بتوانید استراحت کنید.
بعد از زایمان حدود شش هفته طول می کشد تا رحم به وضعیت اول قبل از بارداری برگردد. برخی خانم ها بعد از زایمان، انقباض های متناوبی در رحم احساس می کنند که ناشی از گرفتگی عضلانی و دردناک هستند.
این حالت در بین خانم هایی که دوقلو یا سه قلو به دنیا می آورند، رایج تر است و معمولا بین روزهای چهارم تا هفتم بعد از زایمان برطرف می شود.برای تسکین چنین دردهایی توصیه می شود به طور مرتب ادرار کنید تا مثانه خالی باشد. می توانید روی شکم تان بخوابید و بالشتی را زیر شکم خود قرار دهید.