1.واژگان عاطفی قدرتمندی دارند
2.در مورد دیگران کنجکاو هستند
3. در مقابل تغییرات انعطاف پذیر هستند
4. نقاط قوت و ضعف خود را می شناسند
5. سخت رنجیده خاطر می شوند
6. قدرت نه گفتن (به خودشان و دیگران) دارند
7. در قبال کمکی که به دیگران می کنند هیچ انتظاری ندارند
8. کینه به دل نمی گیرند
9. قدردان داشته هایشان هستند
10. خواب کافی دارند
هوش عاطفی، هوش احساسی یا هوش هیجانی شامل شناخت و کنترل عواطف و هیجانهای خود است. افراد با هوش هیجانی بالاتر ، توان بیشتری برای کنترل و بیان احساسات شان دارند ، اما فاقد هوش هیجانی عملکرد ضعیف تری دارند. کسانی که از هوش هیجانی برخوردارند میتوانند عواطف خود و دیگران را کنترل کرده، بین پیامدهای مثبت و منفی عواطف تمایز گذارند و از اطلاعات عاطفی برای راهنمایی فرایند تفکر و اقدامات شخصی استفاده کنند. برای برقراری ارتباط موثر و تاثیر گذاری بر دیگران شما نیازمند آگاه بودن از عواطف، احساسات و رفتارهای خودتان هستید. در واقع هوش هیجانی مهارت برقراری ارتباط است ، به طوری که شما می توانید انتخاب های آگاهانه در مورد چگونگی استفاده از احساسات داشته باشید . محققان معتقدند افرادی که دارای هوش عاطفی بیشتری هستند، سالم تر، شادتر و موثرتر هستند.
هوش هیجانی می تواند حتی بیشتر از یک رزومه خوب و IQ بالا ، موفقیت های شغلی مناسب فراهم کند. بارها شده افرادی با استعدادهای فنی استخدام شده اند اما به علت نداشتن هوش هیجانی موقعیت شغلی شان را از دست داده اند. همچنین افراد با هوش اجتماعی پایین در برقراری ارتباط با دیگران به مشکل بر می خورند. نحوه ارتباط شما با دیگران می تواند اثر گذاریتان را افزایش دهد و باعث موفقیت بیشتر شود.
محققان معتقدند از همان ابتدا، کودکان باید یاد بگیرند که چگونه احساسات خود را تشخیص دهند، بیان کنند و در مواقع لزوم آن ها را مدیریت و کنترل کنند. داشتن دانش و آگاهی دربارهٔ احساسات و هیجانات کودک برای والدین الزامیست. باید محیطی را ایجاد کرد که همه به بیان احساسات خود بپردازند. از بچه خواسته شود احساسات خود را نقاشی کند یا به زبان بیاورد. احساس امنیت و فضای حمایتی نیز به این روند کمک خواهد کرد.
هوش هیجانی به دلیل کاربردهایی که دارد و بخصوص در مورد کودکان از جایگاهی ویژه برخوردار است. هوش هیجانی به کودکان کمک میکند تا در موقعیتهای تهدیدکننده و خطرناک، واکنش مناسب تری برای نجات خود انجام دهند. همچنین با کمک هوش هیجانی میتوانند به ریشههای غم و شادی در خود پیببرند و آن را مدیریت کنند. حساسیت و هوش هیجانی بالاتر به کودکان کمک میکند تا نیازهای دیگران را درک، حداقل با همدلی به آنها کمک و با کنترل بر احساسات خود، حس مسئولیتپذیری را در خود تقویت کنند. در مجموع، هوش هیجانی به خصوص به کودکان کمک میکند تا یادگیری بهتری داشته و خوشحالتر، سالمتر و موفق تر باشند.
برای بزرگسالان که آموزش جامعی بر روی هوش هیجانی دریافت نکرده اند، بهبود این مهارت سخت تر است . محققان پیشنهاد می کنند که یک برنامه عملیاتی با اهداف خاص ایجاد کنند. برای مثال، اگر شما در حال تلاش برای کنترل بیشتر خشمتان هستید، ممکن است یک خروجی سالم برای آن پیدا کنید – یوگا، مدیتیشن یا بوکس.
آن ها توصیه می کنند که استراتژی هایی را انتخاب کنید که برای مدیریت احساسات موثر باشند. آنها را تمرین کنید و سپس ارزیابی کنید که چگونه این استراتژی ها برای شما کار می کنند.