نیکولاس فعالیت ورزشی خود را از سن چهارده سالگی از مسابقات کارتینگ شروع کرد و تا 3 سال در این ورزش بود او بعدها در مسابقات کارچلنچ بعنوان راننده تیم ری هاگن با فورد موستانگ جی تی رانندگی کرد
نیکولاس در سال 2012 به فرمول سه راه یافت و راننده تیم ایتالیایی BVM شد و توانست مقام هفتم مسابقات مستر فرمول سه را بدست بیاورد. او سپس در سال 2016 به تیم فرمول 2 رنو پیوست.
او در حال حاضر علاوه بر شرکت در مسابقات فرمول 2، به عنوان راننده ذخیرهی تیم فرمول یک ريسينگ پوينت فورس اينديا فعالیت میکند.
پدر نیکولاس، آقای مایکل در 15 سالگی از ایران به مونترال کانادا مهاجرت کرد. مایکل لطیفی یکی از سرمایه داران مشهور دنیا و مالک شرکت غذایی سوفینا در کانادا است. وی اخیرا با پرداخت 204 میلیون پوند، چیزی در حدود 10 درصد از سهام گروه مک لارن را خریداری کرده است. نکته مهم اینجاست که این سرمایهگذاری هم شامل تیم مسابقهای فرمول یک مک لارن میشود و هم بخش خودروسازی مکلارن و به این ترتیب، لطیفی به سومین سهامدار بزرگ مک لارن تبدیل شده است.
دیگر سهامداران بزرگتر مک لارن، هلدینگ بحرینی «Mumtalakat» با 56 درصد سهام و گروه «TAG» به مالکیت «منصور اوجیه» با 14 درصد سهام هستند. «شیخ محمد بنعیسی آلخلیفه»، رئیس اجرایی مک لارن درباره سرمایهگذاری کلان لطیفی در این کمپانی گفته است
تزریق این مقدار سرمایه، برگ برندهای برای استراتژی آینده ماست و ما خوشحال هستیم که مایکل لطیفی به خانواده مک لارن پیوسته است.
بسیاری از علاقهمندان موتوراسپرت این اقدام لطیفی را در جهت حضور پررنگتر فرزند او در مسابقات فرمول یک می دانند. در واقع طی سال های اخیر ورود رانندگانی با اسپانسرهای ثروتمند در مسابقات اتومبیل رانی سطح بالا بسیار فراگیر شده است و این دست از رانندگان حتی در برخی موارد از شانس بیشتری نسبت به رانندگان مستعد (اما بدون اسپانسر) برخوردارند.
این اولین باری نیست که با این مورد روبرو میشوم. اما پول، تضمین موفقیت در مسابقات اتومبیلرانی نیست. باید با کسب نتایج خوب، ارزش خود را به همه ثابت کرد.
با این وجود اما می توان گفت که حالا نیکولاس لطیفی از بیشترین شانس در بین رانندگان ایرانی برای حضور موثر در مسابقات فرمول یک برخوردار است، چرا که تاکنون هیچ یک از رانندگان ایرانی فعال در عرصه های بین المللی، شانسی برای یافتن اسپانسر و حضور جدی در این مسابقات پیدا نکرده اند و در اغلب موارد در سطوحی مانند فرمولا 3 متوقف شده اند.