روس ها پس از تهاجم نظامی به اوکراین تحت تحریم غرب قرار گرفتند و حالا قرار است زیر تحریم های شدید اقتصادی غرب زندگی کنند که ممکن است همه جوانب زندگی شهروندان روس را تحت تاثیر قرار دهد.
وب سایت شبکه “فاکس نیوز” آمریکا با انتشار گزارشی از سفر اخیر” الکسی پیوواروف” (Alexei Pivovarov) به ایران نوشت: روس ها مردمی مغرور هستند، ایرانی ها هم همینطور. اما این خصوصیت تنها وجه مشترک این دو کشور نیست.
وجه مشترک دیگر این دو کشور این است که آنها دو کشوری هستند که تحت تحریم های شدید قرار گرفته اند. روسیه حتی اخیرا به دلیل آغاز جنگ در اوکراین، رکورد ایران را هم پشت سرگذاشت و به مقام نخستین کشور دارای بیشترین تحریم رسید.
هنگامی که روسیه جنگ خود را در اوکراین آغاز کرد، بسیاری از روس ها نگران این بودند که به زودی به صفوف کشورهایی مثل ایران و کره شمالی بپیوندند و حالا با تحریم های شدید آمریکا و اروپا علیه روسیه، این پیش بینی به تحقق رسیده است.
این مساله انگیزه ای شد تا “الکسی پیوواروف”، روزنامه نگار روس، اخیرا به تهران سفر کند تا ببیند زندگی در یک کشور تحت تحریم چگونه است. ویدئوی گزارش یوتیوبی او از سفرش به تهران بسیار پربازدید شده و 4 میلیون بیننده را پشت سرگذاشته است. شاید به دلیل کنجکاوی شهروندان روس برای دیدن شرایط زندگی در یک کشور تحت تحریم.
او در سکانس آغازین ویدئوی خود از تهران گفت: سلام دوستان. ما در تهران، پایتخت ایران هستیم. فکر میکنم بدانید که چرا ما اینجا هستیم.”
پیوواروف و گروه فیلمبرداری او در خیابان های تهران چرخیده و از بازارهای بیرونی و بازارهای سرپوشیده پایتخت بازدید کرده و با مردم صحبت کردند.
او گفت آن طور که به نظر می رسد تقریبا میتوان هر کالایی را در بازار ایران پیدا کرد، اما توضیح داد که احتمالا این کالاها برای رسیدن به ایران، مسیر پرپیچ و خمی را طی کرده باشند.
برای کالاهای لوکسی که در فروشگاهها موجود نیست، ایرانیهای پولدار راهی سفر خارج می شوند و یا اینکه سفارش خرید آن را به دیگرانی که به خارج می روند، می دهند.
پیوواروف در گزارش خود از تهران تاکید کرد که اگرچه ایران توانست از بازه زمانی کوتاه اجرای برجام پس از سال 2015 هواپیماهای مسافربری جدید را در آن فرصت کوچک لغو تحریمها خریداری کند، اما پس از خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریم های آمریکا، این کشور اکنون نمیتواند از خدمات پس از فروش به آن هواپیماهای معدود خریداری شده، بهره مند شود.
پس از خروج ترامپ از برجام دوباره همه چیز به سرجای اول قبل از برجام بازگشت. بنابراین، ایران دوباره به نوعی سیستم “اهداکننده اعضای” هوانوردی متوسل شده است: وقتی یک هواپیما از خدمت خارج میشود، هر قطعهای که زنده بماند برای هواپیمای مورد نیاز بعدی استفاده میشود.
پیوواروف در بخشی از گزارش خود با “نیکیتا اسمگین”، خبرنگار خبرگزاری “تاس” روسیه در تهران، گفتوگو کرد.
خبرنگار تاس در تشریح دشواری های تحریم برای ایران مثالی زد و گفت تحریمها باعث شد ایران شروع به پالایش بنزین برای خود کند، کاری که از قضا قبلا انجام نداده بود و ظاهرا به خوبی انجام نمیدهد.
او به پیوواروف گفت: “دود بسیار بزرگی بر فراز تهران ظاهر شد. دلیلش این است که بنزین کیفیت بسیار بدی دارد و این یکی از مشکلات بزرگ زیست محیطی ناشی از تحریم ها در ایران است.”
یکی از بارزترین لحظات گزارش سفر پیوواروف به تهران، توقف او در صرافی و تبدیل 150 دلار به ریال بود که معادل 37 میلیون ریال ایرانی بود، او با نگه داشتن پشته عظیم اسکناس ها رو به دوربین گفت: سفیر روسیه در ایران گفته حداقل دو کشور مشتاق گسترش همکاریهای متقابل در شرایط کنونی هستند، اما احتمالا به دلیل ممنوعیت مشروبات الکلی و دیگر محدودیت ها در ایران، راه نجاتی برای صنعت گردشگری در محاصره ایران نخواهد بود.
روسیه و ایران هر دو نسبت به تحریمهایی که با آن روبهرو هستند از مواضع خود در برابر غرب عقب نشینی نکرده اند و اغلب استدلال میکنند که این تحریمها باعث تقویت تولید داخلی شده و آنها را به کشورهایی به معنای واقعی مستقل تبدیل کرده است. اما حتی خبرنگار تاس در تهران به پیوواروف گفت: اشتباه نکنید. این موضع به معنای استقبال آنها از تحریم نیست، چون هیچ کسی در ایران تحریم ها را نمی خواهد.
“ایرانی ها امیدوارند که تحت تحریم نمانند. در ایران این اتفاق نظر وجود دارد. فرقی نمیکند که نیروها محافظهکار باشند یا اصلاحطلب، همه میگویند تحریمها باید برداشته شود و توسعه عادی تحت آن امکانپذیر نیست.”
پیوواروف گزارش خود از تهران را با این جملات به پایان رساند: “همیشه راهی برای دور زدن تحریمها وجود دارد، اما آنچه که برای شهروندان مهم است این است که آیا دلیل پشت تحریم ها چیزی هست که ارزش تحمل این همه فشار و پذیرش این همه هزینه را داشته باشد!”